search

basic information

Siberian Rubythroat

Luscinia calliope (Pallas, 1776)

Соловей-красношейка
male

2015-06-05
Shushensky rayon. Krasnoyarsky Kray.
© Sergey Chumakov

Biology

Common breeding summer resident. Inhabits shrubby (blackcurrant, Padus racemosa) thickets of boreal coniferous forest, near river, stream or lake, on wet edge of forest at 1450-1900 m. Arrives in end May - early June. Breeding in separate pairs. Nest is built on ground under grass or twig from dry grass and shrub leaves lined with thin grass. Clutches of 4-6 eggs found in mid-June. Both parents feed juveniles, which fledge in early - end July. Latest recorded in end August - early September.

References

supplement

go to family:

in other projects

Birds of Kazakhstan

Birds of Xinjiang

Birds of Europaean part of Russia

Birds of Far East Russia

Birds of Russia

Birds of Northern Eurasia

Birds of Tyumen Oblast